Λισαβόνα: Η Πόλη των Μεγάλων Εξερευνητών



Ολοι οι ταξιδιώτες που διαθέτουν ευρωπαϊκές «περγαμηνές» θα σας διαβεβαιώσουν ανεπιφύλακτα πως η Λισαβόνα είναι μια από τις πιο αποκαλυπτικές «βόλτες» της Ευρώπης.
Αποψη της πόλης από το κάστρο Castelo Sao Jorge.
Αποψη της πόλης από το κάστρο Castelo Sao Jorge.
Η αίσθηση ότι βρίσκεστε στο δυτικότερο άκρο της Γηραιάς ηπείρου, η ιστορικότητα ενός χώρου με πλούσια ναυτική παράδοση (από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι της στα πέρατα του κόσμου η Ευρώπη -μέσω των τολμηρών θαλασσοπόρων), τα αρχιτεκτονικά στολίδια του χθες και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης, που παραπέμπει περισσότερο σε μεσογειακή παρά σε ευρωπαϊκή, αποτελούν συνήθως τα βασικά τους επιχειρήματα για να σας πείσουν να επισκεφθείτε την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.
Το μόνο σίγουρο, πάντως, με τη Λισαβόνα είναι ότι κανένας έμπειρος ταξιδιώτης και καμία αφήγηση δεν καταφέρνει να αγγίξει την ψυχή της πορτογαλικής μητρόπολης. Γιατί η γεωγραφικά απομακρυσμένη Λισαβόνα είναι μια πρωτεύουσα περισσότερο ανθρώπινη και λιγότερο κοσμοπολίτικη, που διατηρεί έναν ρομαντικό μυστικισμό και μια θλιμμένη γοητεία.
Θαλασσινές μυρωδιές και εικόνες, πληγωμένοι έρωτες, ιστορικές μνήμες, φυσικοί ήχοι, φτώχεια και αξιοπρέπεια, παράπονα ψυχής, αργοί ρυθμοί, εικόνες παλιού καιρού? Ταξιδέψτε στην πόλη των μεγάλων εξερευνητών και ποιητών (που ο θρύλος θέλει τον Οδυσσέα ιδρυτή της), αφουγκρασθείτε τους ρυθμούς της και ανακαλύψτε οι ίδιοι τα καλά κρυμμένα μυστικά της.
Στιγμή χαλάρωσης στους δρόμους της Alfama.
Στιγμή χαλάρωσης στους δρόμους της Alfama.
Η Πριγκίπισσα του Ωκεανού
Το νερό είναι αυτό που καθορίζει απόλυτα την ιστορία και τη φυσιογνωμία της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε ιδανική τοποθεσία, στην κοίτη του ποταμού Τάγου, ακριβώς στο σημείο που εκβάλλει στον Ατλαντικό, η Λισαβόνα είναι μια πόλη ανοικτή στη θάλασσα, την οποία ο διάσημος Πορτογάλος ποιητής Luis de Camoes (16ος αιώνας) χαιρετίζει ως την «Πριγκίπισσα του κόσμου, μπροστά στην οποία υποκλίνεται ακόμη και ο Ωκεανός».
Με το βλέμμα στραμμένο στον ωκεανό, η «Πριγκίπισσα του κόσμου» ζει σήμερα με τις ξεθωριασμένες αναμνήσεις του ένδοξου αποικιακού παρελθόντος και ταυτόχρονα ονειρεύεται νέα, μεγάλα ταξίδια στις θάλασσες του κόσμου.
Πανοραμική εικόνα της πόλης -και της γέφυρας Ponte de 25 Abril- από το κάστρο Castelo Sao Jorge.
Πανοραμική εικόνα της πόλης -και της γέφυρας Ponte de 25 Abril- από το κάστρο Castelo Sao Jorge.
Σαν τη Ρώμη ξεκουράζει κι αυτή το κορμί της πάνω σ' επτά λόφους (στην πραγματικότητα, οι λόφοι της Λισαβόνας είναι περισσότεροι), στολίζει τις προσόψεις των σπιτιών της με ζωγραφισμένα πλακάκια «azulejos» και σεργιανίζει στις γραφικές φτωχογειτονιές με παλιά ξύλινα τραμ που αγκομαχούν στις ανηφοριές.
Χαιρετά τις τράτες που σαλπάρουν κάθε πρωί στην απεραντοσύνη του ωκεανού, τρώει μπακαλιάρο μαγειρευμένο με αυθεντικές συνταγές και κερνά τους επισκέπτες της δυνατό εσπρέσο.
Καφέ στους πλακόστρωτους πεζόδρομους της Baixa.
Καφέ στους πλακόστρωτους πεζόδρομους της Baixa.
Ομορφη και νοσταλγική, εκσυγχρονισμένη αλλά βαθιά παραδοσιακή, η «Πριγκίπισσα του κόσμου» παρακολουθεί επίσης ταυρομαχίες, βολτάρει σε μεγάλες δεντροφυτεμένες λεωφόρους με μεγαλόπρεπα νεοκλασικά κτίρια και σιγοτραγουδά κάθε βράδυ τις νότες μελαγχολικών fado σε μικρές ταβέρνες και cafes.
Πάνω απ' όλα όμως, η ταπεινή Πριγκίπισσα της Πορτογαλίας περηφανεύεται για τους ανθρώπους της - γνήσιοι, φιλικοί, και διακριτικοί, διαθέτουν μια αξιοθαύμαστη δύναμη ψυχής που θα σας ενθουσιάσει.
Η μουσική Fado
Ο πύργος Torre de Belem είναι από τα διασημότερα δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.
Ο πύργος Torre de Belem είναι από τα διασημότερα δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.
Το fado είναι το τραγούδι της Λισαβόνας, η καρδιά και η ψυχή της πόλης. Με βαθιά αργόσυρτη φωνή και θλιμμένες νότες, οι ερμηνευτές εξιστορούν πληγωμένους έρωτες, παιχνίδια της μοίρας και δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα. Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά στη Λισαβόνα όπου μπορείτε να απολαύσετε αποκλειστικά τραγούδια fado. Τα πιο γνωστά βρίσκονται στις περιοχές Bairro Alto (είναι πιο τουριστικά) και Alfama (είναι πιο παραδοσιακά). Στην περιοχή Alfama συστήνονται τα μαγαζιά «Parreirinnha de Alfama», «Α Baiuca», «Clube de Fado», «Senhor Vinho» και «Mesa de Frades». Συνήθως υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση, περίπου 20-25 € ανά άτομο.
Τα μνημεία της Belem
Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουλίου 1497 - ήταν μια ιστορική μέρα για την Πορτογαλία, την Ευρώπη, για όλη την ανθρωπότητα. Ο Vasco de Gama ξεκινούσε με 4 καράβια από τη Λισαβόνα την πρώτη μεγάλη αποστολή του για την Ινδία. Χάρη σ' αυτό το ταξίδι -και στα άλλα που θα ακολουθούσαν- η Πορτογαλία για έναν περίπου αιώνα θα γινόταν η πλουσιότερη αυτοκρατορία του κόσμου.
Το σύγχρονο αστικό τοπίο της περιοχής Parque das Nacoes.
Το σύγχρονο αστικό τοπίο της περιοχής Parque das Nacoes.
Στο σημείο της επιβίβασης, στο σημερινό προάστιο Belem (απλώνεται στη νότια πλευρά της πόλης), ο Πορτογάλος βασιλιάς Dom Manuel Α΄ έχτισε προς τιμήν του μεγάλου θαλασσοπόρου το επιβλητικό μοναστήρι Mosteiro dos Jeronimos.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1501, ολοκληρώθηκε σχεδόν έναν αιώνα αργότερα και μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα στέγαζε τους μοναχούς του τάγματος των Ιερωνυμιτών.
Η κεντρική αίθουσα-δεξαμενή του ενυδρείου «Oceanario de Lisboa».
Η κεντρική αίθουσα-δεξαμενή του ενυδρείου «Oceanario de Lisboa».
Στο εσωτερικό του μοναστικού συγκροτήματος βρίσκονται σήμερα ενταφιασμένες εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας - ο διάσημος θαλασσοπόρος Vasco de Gama, ο βασιλιάς Dom Manuel Α΄ και οι αναγνωρισμένοι ποιητές Herculano, Luis de Camoes και Fernando Pessoa.
Σε μικρή απόσταση από το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, στην αριστερή όχθη του ποταμού Τάγου, σας περιμένει ο πύργος Torre de Belem, το σήμα κατατεθέν της Λισαβόνας και ένα από τα διασημότερα δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Το πιο φωτογραφημένο μνημείο της Λισαβόνας χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα (1514-1520) από τον βασιλιά Dom Manuel Α΄ ως ένας οχυρωματικός πύργος για να επιβλέπει την είσοδο του λιμανιού.
Εικόνα μιας άλλης εποχής στη Λισαβόνα του σήμερα.
Εικόνα μιας άλλης εποχής στη Λισαβόνα του σήμερα.
Ο μοναχικός πύργος Torre de Belem, όπως και το μοναστήρι Mosteiro dos Jeronimos, συμβολίζουν τις ημέρες της ακμής (την ένδοξη Εποχή των Εξερευνήσεων) και αποτελούν τα πρώτα δείγματα μιας αρχιτεκτονικής που καθιερώθηκε -αρχικά στη Λισαβόνα και αργότερα σε ολόκληρη τη χώρα- ως manueline: μια αρχιτεκτονική φόρμα που συνδυάζει την αναγεννησιακή με τη γοτθική τέχνη και διακρίνεται για τον έντονα διακοσμητικό χαρακτήρα της. Αμφότερα τα ιστορικά κτίσματα της Belem συγκαταλέγονται στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Αρκετά πιο σύγχρονο (χτίστηκε το 1960, την εποχή της δικτατορίας Salazar) εμφανίζεται το «Padrao dos Descobrimentos» (Μνημείο των Ανακαλύψεων), το τρίτο μνημείο της περιοχής Belem. Κατασκευασμένο σε σχήμα καραβέλας, έχει ύψος 52 μ. και ανεγέρθηκε προς τιμήν των Πορτογάλων θαλασσοπόρων και με την ευκαιρία της 500ής επετείου από τον θάνατο του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου. Στην πλώρη της κατάλευκης καραβέλας εικονίζονται 33 προσωπικότητες της πορτογαλικής Ιστορίας ν' ατενίζουν τον Τάγο, ενώ στο ισόγειο του μνημείου φιλοξενούνται εκθέσεις που σχετίζονται με την ιστορία της Λισαβόνας και την Εποχή των Ανακαλύψεων.
Το κυβερνητικό μέγαρο της Λισαβόνας.
Το κυβερνητικό μέγαρο της Λισαβόνας.
Ενας ανελκυστήρας στο εσωτερικό του μνημείου σάς μεταφέρει στην κορυφή του, απ' όπου έχετε μια υπέροχη θέα στον ποταμό Τάγο, στον πύργο Torre de Belem, στο μοναστήρι Mosteiro dos Jeronimos και στην εντυπωσιακή γέφυρα Ponte de 25 Abril, που είναι πανομοιότυπη μ' εκείνη του Σαν Φρανσίσκο. Ολοκληρώστε την ξενάγησή σας στη συνοικία Belem επισκεπτόμενοι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο με τις Βασιλικές Αμαξες (Museu Nacional Dos Coches) και τον Πολυχώρο-Πολιτιστικό Κέντρο (Σπίτι του Design).
Βόλτα στα περίχωρα
Το άγαλμα του San Vicente στην περιοχή της Alfama.
Το άγαλμα του San Vicente στην περιοχή της Alfama.
Δυτικά της Λισαβόνας απλώνονται -η μια δίπλα στην άλλη- οι παραλιακές κωμοπόλεις Sintra, Cascais και Estoril. Πρώην ψαροχώρια, έχουν μετατραπεί σήμερα σε κοσμοπολίτικες λουτροπόλεις, με βίλες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και cafes. Στη Sintra επισκεφθείτε το παλάτι Palacio Nacional De Sintra, το κάστρο Castelo Dos Mouros, το πάρκο Parque Da Pena και το παλάτι Palacio Nacional Da Pena. Η ψαραγορά, το κάστρο Citadel, το πάρκο Parque Marechal Carmona και το μουσείο Museu Condes de Castro Guimaraes είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Cascais, ενώ η Estoril είναι γνωστή για το Καζίνο, τις εγκαταστάσεις γκολφ και την πίστα αγώνων ταχύτητας Formula 1.
Περιπλάνηση στην καρδιά της πρωτεύουσας
Το ημερολόγιο έδειχνε 1 Νοεμβρίου 1755 - ήταν μια αποφράδα ημέρα για την Λισαβόνα, για όλη την Πορτογαλία. Ενας τρομερός σεισμός γκρεμίζει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας: περίπου 9.000 κτίρια καταστρέφονται και πάνω από 30.000 κάτοικοι χάνουν την ζωή τους. Η μόνη συνοικία που μένει σχετικά ανέπαφη από τον μεγάλο σεισμό είναι η μεσαιωνική αραβική γειτονιά της Alfama, στα ανατολικά του κέντρου.
Το άγαλμα του ποιητή Luis de Camoes.
Το άγαλμα του ποιητή Luis de Camoes.
Στενά σοκάκια, κατακόρυφα σκαλοπάτια, αντικριστά κεραμόσκεπα σπίτια που σχεδόν «φιλιούνται», απλωμένες μπουγάδες στα μπαλκόνια, αραβικά μικρομάγαζα και παζάρια, περιπλανώμενοι καλλιτέχνες, υπαίθριοι πωλητές και παιδιά που παίζουν στα πεζούλια αποτελούν σήμερα τις κυρίαρχες εικόνες της Alfama.
Η άλλοτε αριστοκρατική συνοικία των Μαυριτανών, όπου πλανιέται το άρωμα της παλιάς πόλης, έχει παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτη από την εποχή που οι Μαυριτανοί κατείχαν για 400 χρόνια την πόλη (8ο μ.Χ. - 12ο μ.Χ. αιώνα).
Η πορτογαλική πρωτεύουσα παραπέμπει περισσότερο σε μεσογειακή παρά σε ευρωπαϊκή πόλη.
Η πορτογαλική πρωτεύουσα παραπέμπει περισσότερο σε μεσογειακή παρά σε ευρωπαϊκή πόλη.
Περπατήστε ανέμελα στις γραφικές φτωχογειτονιές της Alfama (εδώ γεννήθηκε το πονεμένο τραγούδι της πορτογαλικής ψυχής fado), επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό Se και την εκκλησία Sao Vicente de Flora, γεμίστε την ψυχή σας με υπέροχα πανοράματα της πόλης και του ποταμού Τάγου από το παρατηρητήριο Miradouro de Santa Luzia και ανηφορίστε, τέλος, στον λόφο όπου δεσπόζει αγέρωχο το κάστρο Castelo Sao Jorge, που εδώ και 16 αιώνες βιγλίζει τη Λισαβόνα.
Σε αντίθεση με την συνοικία Alfama, η γειτονική Baixa, η καρδιά της πόλης, ισοπεδώθηκε στο μεγαλύτερό της μέρος. Γρήγορα όμως την ανοικοδόμησαν, ακολουθώντας μια αυστηρά τετραγωνισμένη ρυμοτομία.
Το μνημείο «Padrao dos Descobri-mentos» έχει ύψος 52 μ. και ανεγέρθηκε προς τιμήν των Πορτογάλων θαλασσοπόρων.
Το μνημείο «Padrao dos Descobri-mentos» έχει ύψος 52 μ. και ανεγέρθηκε προς τιμήν των Πορτογάλων θαλασσοπόρων.
Μεγάλοι ευθυγραμμισμένοι πεζόδρομοι, παράλληλες λεωφόροι, πλατείες, κατοικίες, κυβερνητικά κτίρια, όλα ξαναχτίστηκαν από την αρχή - ακόμα και η τεράστια πλατεία Placa de Comercio, στην όχθη του ποταμού Τάγου.
Στην Baixa, εκτός από μια μεγάλη πληθώρα εστιατορίων, ατμοσφαιρικών cafes και εμπορικών καταστημάτων, θα βρείτε επίσης κι ένα από τα πιο αξιοπερίεργα κτίσματα της Λισαβόνας: τον ανελκυστήρα «Elevador de Santa Justa», που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1902 και συνέδεε την Baixa με τη συνοικία Chiado. Αν έχετε υπομονή να περιμένετε στην ουρά με τους υπόλοιπους τουρίστες, μπείτε στο νεογοτθικής διακόσμησης ανελκυστήρα και απολαύστε μια πανοραμική θέα του κέντρου της πόλης.
Βόλτα με τραμ στους δρόμους της Alfama.
Βόλτα με τραμ στους δρόμους της Alfama.
Μια και βρεθήκατε στη σικ συνοικία Chiado, είναι ευκαιρία να κάνετε τις αγορές σας στα σύγχρονα εμπορικά κέντρα και τα επώνυμα καταστήματα της περιοχής - θυμηθείτε ότι η Λισαβόνα είναι η φθηνότερη πόλη της Δυτικής Ευρώπης.
Με σχεδόν άδειο πορτοφόλι και αρκετές πολύχρωμες σακούλες στα χέρια, κατευθυνθείτε κατόπιν στο ιστορικό cafe «A Brasileira», ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης των ντόπιων διανοουμένων και καλλιτεχνών, που άρχισε να λειτουργεί στις αρχές του 20ού αιώνα. Το μπρούντζινο άγαλμα του εθνικού ποιητή Fernando Pesoa που κοσμεί το πεζοδρόμιο, υπενθυμίζει στη νεότερη γενιά πως το συγκεκριμένο cafe ήταν το αγαπημένο στέκι του διάσημου Πορτογάλου ποιητή.
Ακολουθήστε μια νοσταλγική διαδρομή στους δρόμους της Λισαβόνας με το παλιό τραμ 28.
Ακολουθήστε μια νοσταλγική διαδρομή στους δρόμους της Λισαβόνας με το παλιό τραμ 28.
Ρομαντική βόλτα με το παλιό ξύλινο τραμ
Το παλιό τραμ με το νούμερο 28, γεμάτο τουρίστες αλλά και κατοίκους της Λισαβόνας, ανηφορίζει καθημερινά τις ανηφοριές της πόλης ασθμαίνοντας και αγκομαχώντας. Ακολουθώντας μια νοσταλγική διαδρομή στους δρόμους της πορτογαλικής πρωτεύουσας, το θρυλικό τραμ περνά από γραφικές γειτονιές, στενούς πλακόστρωτους δρόμους και πλατείες γεμάτες κόσμο και καταλήγει τελικά στη συνοικία Alfama.
Παρά τις μικρές ταχύτητες και τις πολλές στάσεις, η βόλτα με το τραμ Νο 28 είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη της πόλης - όλοι οι έγκυροι ταξιδιωτικοί οδηγοί το προτείνουν άλλωστε. Είναι αδιανόητο να βρεθείτε στη Λισαβόνα και να μη ζήσετε αυτό το ανεπανάληπτο ταξίδι πίσω στον χρόνο, με χρονομηχανή ένα παλιό ξύλινο τραμ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οταν ο ήλιος, κουρασμένος, πέσει να κοιμηθεί στην αγκαλιά του ωκεανού και η νύχτα σκεπάσει με το πέπλο της την πόλη, εμπιστευθείτε τη διασκέδασή σας στην περιοχή Bairro Alto. Μοδάτα clubs, ατμοσφαιρικά bars με μουσική fado και προσεγμένα εστιατόρια υπόσχονται να κάνουν αξέχαστες τις νύχτες σας στη Λισαβόνα.
Εναλλακτική πρόταση στη νυχτερινή διασκέδαση αποτελούν οι γειτονιές κάτω από τη μεγάλη γέφυρα Ponte de 25 Abril, γνωστές ως Docas.
Τα τελευταία χρόνια, οι παλιές αποθήκες και τα διάφορα εγκαταλελειμμένα κτίρια του λιμανιού έχουν μετατραπεί σε χώρους διασκέδασης, συγκεντρώνοντας κάθε βράδυ τη νεολαία της πόλης που διασκεδάζει μέχρι τις μικρές πρωινές ώρες.
Δικαιώνοντας απόλυτα την επιλογή των αρχαίων Φοινίκων (σχετικά με την τοποθεσία που διάλεξαν να ιδρύσουν την πόλη), η Λισαβόνα των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί σήμερα ένα διεθνούς σημασίας κέντρο αλιείας και ένα από τα πιο πολυάσχολα εμπορικά λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης, με αναπτυγμένη ναυπηγική βιομηχανία.
Για να δείτε το σύγχρονο πρόσωπο της πορτογαλικής πρωτεύουσας, δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε στην ανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή που βρίσκεται το Parque das Nacoes (Πάρκο των Εθνών). Ενα φουτουριστικό αστικό τοπίο με υπερμοντέρνες αρχιτεκτονικές κατασκευές (τις περισσότερες υπογράφουν οι διάσημοι αρχιτέκτονες Santiago Calatrava και Nick Jacobs) χαρακτηρίζει την περιοχή όπου διοργανώθηκε το 1998 η έκθεση ΕΧPΟ '98, η τελευταία της χιλιετίας, με θέμα «Οι Ωκεανοί, μια κληρονομιά για το μέλλον».
Πολυώροφα κτίρια από γυαλί και ατσάλι, χώροι περιπάτου, τεράστια εμπορικά κέντρα (επισκεφθείτε οπωσδήποτε το εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο «Vasco da Gama» με τη γυάλινη οροφή), τελεφερίκ, ενημερωμένες γκαλερί, μοντέρνα εστιατόρια, παρόχθια cafes και η γέφυρα «Ponte Vasco da Gama» (17,2 χλμ.) αντιπροσωπεύουν την προσπάθεια της χώρας να προχωρήσει δυναμικά στο μέλλον.
Σημείο αναφοράς το διάσημο ενυδρείο «Oceanario de Lisboa», που σχεδίασε ο Peter Chermayeff. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998 και δέχεται κατά μέσο όρο 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο.
«Oceanario de Lisboa»
Το ενυδρείο «Oceanario de Lisboa» φιλοξενεί περίπου 16.000 θαλάσσια ζώα από 450 είδη (πουλιά, θηλαστικά, ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς). Ο κύριος εκθεσιακός χώρος του ενυδρείου είναι μια τεράστια δεξαμενή 5.000 κυβ. μέτρων που δίνει την ψευδαίσθηση του ανοιχτού ωκεανού. Η θερμοκρασία του νερού διατηρείται σε ιδανική θερμοκρασία, τόσο για τα μεσογειακά όσο και για τα τροπικά ψάρια (καρχαρίες, ροφούς, μπαρακούντα, σμέρνες, διάφορα είδη τόνων κ.ά.). Εκτός από την κεντρική δεξαμενή, υπάρχουν άλλες 4 μικρότερες, με θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα από α) τη βραχώδη ακτογραμμή της Βόρειας Αμερικής, β) την παράκτια ζώνη της Ανταρκτικής, γ) την εύκρατη ζώνη του Ειρηνικού και δ) την περιοχή των κοραλλιογενών υφάλων του Ινδικού Ωκεανού. Επιπλέον, υπάρχουν 25 ακόμα μικρότερα θεματικά ενυδρεία.
Fast Info
Κάρτα «Lisboa Card» 
Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη κάρτα, έχετε δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν εισόδους σε μουσεία και εκδηλώσεις, αλλά και έκπτωση 50% σε οργανωμένες ξεναγήσεις και κρουαζιέρες στον Τάγο. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα γραφεία του Τουριστικού Οργανισμού της Λισαβόνας. Η «Lisboa card» ισχύει για 24/48/72 ώρες και κοστίζει αντίστοιχα 15/26/32 € για ενήλικες και 8/13/16 € για παιδιά από 5-11 ετών.
Πορτογαλικές γαστρονομικές επιλογές
Από τις παραδοσιακές γεύσεις της τοπικής κουζίνας, δοκιμάστε -μεταξύ άλλων- Arroz de Marisco (ρύζι με θαλασσινά, ένα είδος τοπικής παέλια), Caldo Verde (πράσινη σούπα από λαχανικά και πατάτες), Caldeirada (είδος ψαρόσουπας), Cozido (σούπα με λαχανικά και ψάρι ή κρέας) και Cataplana με θαλασσινά (ποικιλία από μύδια, μπακαλιάρο και γαρίδες).
Επίσκεψη στο ενυδρείο «Oceanario de Lisboa»
«Oceanario de Lisboa» (Τηλ. 00351 218 917002). Ωρες λειτουργίας: καθημερινά, Απρίλιο-Οκτώβριο 10:00-19:00, Νοέμβριο-Μάρτιο 10:00-18:00. Εισιτήριο εισόδου: ενήλικες 11 €, παιδιά κάτω των 3 ετών δωρεάν, φοιτητές και παιδιά κάτω των 13 ετών 5,50 €. Για περισσότερες πληροφορίες:www.oceanario.pt.
Το μοναστήρι Mosteiro dos Jeronimos
Στο κέντρο της περιοχής Belem, το επιβλητικό Mosteiro dos Jeronimos είναι από τα αξιοθέατα της Λισαβόνας που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσετε. Mosteiro dos Jeronimos: Ωρες λειτουργίας: Οκτώβριο-Απρίλιο (Δευτέρα κλειστό) 10:00-17:00, Μάιο-Σεπτέμβριο (καθημερινά) 10:00-18:00. Εισιτήριο εισόδου: ενήλικες 6 €, παιδιά κάτω των 14 ετών δωρεάν. Κάθε Κυριακή 10:00-14:00, η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες:www.mosteirojeronimos.pt.
Τι να αγοράσετε
Από το ταξίδι σας στη Λισαβόνα μπορείτε να αγοράσετε είδη λαϊκής τέχνης, χρυσά και ασημένια χειροποίητα κοσμήματα, λινά ρούχα και δαντέλες, δερμάτινα, κρασιά από τις ποικιλίες του Πόρτο, CD με μουσική fado, χαλιά, πλακάκια «azulejos» ζωγραφισμένα στο χέρι, κεραμικά και αντίκες.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Για τη διαμονή σας στην πορτογαλική πρωτεύουσα μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των ξενοδοχείων «Hotel Tivoli Lisboa» (00351-213-530181,www.tivolihotels.com ), «Hotel Real Parque» (00351-213-570101,www.realparquehotel.com ), «Hotel Olissippo Da Lapa» (00351-213-949494, www.lapapalace.com ), «Hotel Real Palacio» (00351-213-199500,www.realpalaciohotel.com ), «Bairro Alto Hotel» (00351-213-408288,www.bairroaltohotel.com ), «Hotel Mundial» (00351-218-842000,www.hotel-mundial.pt ) και «Avenida Palace Hotel» (00351-213-218100,www.hotelavenidapalace.pt ).
ΦΑΓΗΤΟ
Τα ψάρια, τα οστρακοειδή και όλα γενικώς τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους στην τοπική κουζίνα. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο μπακαλιάρος, που μπορείτε να τον δοκιμάσετε σε πολλές παραλλαγές. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν 365 συνταγές για τον μπακαλιάρο, μία για κάθε μέρα του χρόνου! Και θυμηθείτε: επειδή ένα καλό δείπνο πρέπει να συνοδεύεται πάντα από καλό κρασί, επιλέξτε τα φημισμένα κρασιά του Πόρτο. Για να απολαύσετε ένα αξέχαστο δείπνο στη Λισαβόνα, συστήνονται τα εστιατόρια «Tagide», «O Fumeiro», «Olivier», «Via Graca», «Sul», «Bica do Sapato» και «Gambrinus».
Κείμενο- φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου