Lake District: οι βρετανικές λίμνες που ενέπνευσαν ποιητές και λογοτέχνες



Για εντυπωσιακά και γραφικά σκηνικά της φύσης, λίγα μέρη στην Αγγλία μπορούν να συγκριθούν με την περιοχή των λιμνών, τη γνωστή ως Lake District, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Το τοπίο των λιμνών είναι τόσο συναρπαστικό, που ενέπνευσε ποιητές και λογοτέχνες (ιδιαίτερα του 19ου αιώνα) και θυμίζει αλπικές εικόνες από την Ελβετία και τη Γαλλία, με ένα πανόραμα βουνών και λόφων, εντυπωσιακά φαράγγια και καταπράσινες πλαγιές και βέβαια, ορισμένες από τις μεγαλύτερες φυσικές λίμνες στην Αγγλία .

Αυτό το εκπληκτικό μέρος και οι φυσικές ομορφιές του, καθιστούν την περιοχή των λιμνών, ένα από τα αγαπημένα μέρη της χώρας, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους τουρίστες. Φυσικά, η Lake District έχει να επιδείξει πολύ περισσότερα από ωραία τοπία, καθώς έχει μακρά ιστορία και ενδιαφέρον πολιτισμό, από τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία γύρω από το Honister και την ερειπωμένη μονή του Furness, μέχρι τα λογοτεχνικά αξιοθέατα στο Cottage Dove και το Rydal Mount, όπου και τα παλιά σπίτια του ρομαντικού ποιητή William Wordsworth.

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό στοιχείο του Εθνικού Πάρκου της Lake District. Οι κρουαζιέρες ( www.windermere-lakecruises.co.uk/ ) στις λίμνες και τα νησάκια τους, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στην Cumbria, με περίπου 1,35 εκατομμύρια άτομα να επιλέγουν αυτό τον τρόπο περιήγησης στην περιοχή και να συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική της ευημερία. Φυσικά ο τουρισμός έχει και τις αρνητικές του επιπτώσεις: Η διάβρωση του εδάφους, που προκαλείται από το περπάτημα, αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα, με εκατομμύρια λίρες να δαπανώνται για την προστασία των διαδρομών που χρησιμοποιούνται υπερβολικά.


Διαδεδομένος στην περιοχή είναι και ο πολιτιστικός τουρισμός. Οι δεσμοί της Lake District με μια πληθώρα καλλιτεχνών και συγγραφέων και η… προϊστορία της σε καλοκαιρινές θεατρικές παραστάσεις στο παλιό Blue Box του Century Theatre, προσελκύουν πολλούς τουρίστες. Θεατρικές παραστάσεις λαμβάνουν χώρα στο θέατρο δίπλα στη λίμνη (www.theatrebythelake.co.uk ) στο Keswick, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές παραγωγές, αλλά και φεστιβάλ λογοτεχνίας, κινηματογράφου, τζαζ και τεχνών, όπως τα Kendal Mountain Festival (www.mountainfest.co.uk/ ) και Keswick Mountain Festival (www.keswickmountainfestival.co.uk/ ).

Η γεωγραφία
Η Lake District, επίσης γνωστή και ως The Lakes, είναι μια ορεινή περιοχή στη βορειοδυτική Αγγλία ( http://bit.ly/SsDkHm ), νότια της Σκωτίας. Χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Πάρκο το 1951, το δεύτερο Εθνικό Πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Peak District.
Είναι το πιο επισκέψιμο Εθνικό Πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο με 15,8 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, το μεγαλύτερο (2300 τετρ.χλμ.) από τα δεκατρία Εθνικά Πάρκα στην Αγγλία και την Ουαλία και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα, μετά το Cairngorms.
Το Ambleside 
Ιστορικά ανήκε στις περιοχές Cumberland, Westmorland και Lancashire και τώρα βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου εντός της σύγχρονης επαρχίας Cumbria. Όλη η έκταση της Αγγλίας με υψόμετρο από 900 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω, βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου, όπως το Scafell Pike, το ψηλότερο βουνό στην Αγγλία. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης οι βαθύτερες και μεγαλύτερες λίμνες στην Αγγλία, η Wastwater και Windermere, αντίστοιχα.

Όλες οι εποχές του χρόνου, σε μια μέρα
Ο καιρός είναι απρόβλεπτος στην περιοχή των λιμνών (οι ντόπιοι θα σας πουν ότι δεν είναι ασυνήθιστο να ζήσετε όλες τις εποχές, μόνο σε μια μέρα), με τις βροχές και τα σύννεφα να πρωταγωνιστούν στο μεγαλείο αυτού του μαγευτικού τοπίου.
Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις παρατηρούνται στην αρχή και το τέλος του χειμώνα, αλλά συχνά και οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους. Το πυκνό χιόνι πέφτει στα μέσα του χειμώνα, ειδικά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, όταν κάποιοι αγροτικοί δρόμοι κλείνουν.


Η υψηλή περίοδος για τον τουρισμό είναι από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο. Τότε οι τιμές είναι υψηλότερες και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να φρακάρετε στους δρόμους. Προτιμήστε τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, όταν ο καιρός είναι βελτιωμένος ή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν τα δάση και η φύση «φοράνε» τα φθινοπωρινά τους χρώματα.

Η φύση, οι λίμνες και η πανίδα
Μερικές από τις λίμνες του Εθνικού Πάρκου είναι οι Bassenthwaite, Windermere, Coniston Water, Ullswater και Buttermere. Η λίμνη Wast Water είναι η πιο βαθιά στην Αγγλία και η Windermere, η πι μεγάλη.
Λόγω της ποικίλης τοπογραφίας, των λιμνών και των δασών, η Lake District έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Εκεί ζουν οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί κόκκινου σκίουρου και ευδοκιμούν δύο από τα λίγα σαρκοφάγα φυτά στην Βρετανία.
Για τους φυσιολάτρες και τους οπαδούς των δραστηριοτήτων, υπάρχουν πολλές διαδρομές, στα όρια του Εθνικού Πάρκου, όπου μπορούν να απολαύσουν ο τοπίο και να περπατήσουν μέσα στη φύση. Για τις διαδρομές, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.lakedistrictwalks.net/.


Οι κατοικημένες περιοχές
Η Lake District είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα Εθνικά Πάρκα. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα μεγάλα κέντρα σε αυτή την ορεινή περιοχή, με πόλεις όπως οι Keswick, Windermere, Ambleside, Bowness-on-Windermere, Barrow-in-Furness και Carlisle, να συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες. Στην Carlisle, επισκεφτείτε τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό με την ιδιαίτερα η οροφή και το κάστρο της πόλης.
H μικρή πόλη Keswick, κοντά στη λίμνη Derwent, είναι γνωστή για την κατασκευή…. μολυβιών και από εκεί μπορείτε να νοικιάσετε βάρκες για να κάνετε βόλτες στη λίμνη, όπως και από το Bowness-on-Windermere, ενώ το χωριό Ambleside, αν και τουριστικό, είναι ιδιαίτερα γραφικό.
Περισσότερες πληροφορίες για την Lake District θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.lakedistrict.gov.uk .

Πόπη Αθανασοπούλου

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου